Pilot Project op Basisschool St. Albertus

Datum: 14-11-2013

We zien ze overal. Rond, vierkant, groot, klein en in diverse kleuren. De een op hoge poten de ander ingebouwd. De tuintrampoline.

Goed dat ze er zijn want het draagt bij dat kinderen meer bewegen. Er zit echter ook een keerzijde aan. Helaas gebeuren er te vaak ongelukken door ondeskundig of onveilig gebruik.

Op 25 november start Gympoint een 4 wekelijkse project ‘Veilig Springen’ op basisschool St. Albertus in Loosbroek voor kinderen van groep 1 t/m 4. Tijdens de lessen worden kinderen gewezen op verantwoord en veilig gebruik van de tuintrampoline en leren kinderen een aantal basisvaardigheden waarmee het percentage ongelukken terug kan worden gedrongen.

Jaarlijks worden gemiddeld 6.300 tuintrampolinespringers behandeld op een Spoedeisende hulpafdeling (SEH) van een ziekenhuis. Dit blijkt uit cijfers van de organisatie VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid), bron Letsel Informatie Systeem (LIS), 2006-2010.
Het merendeel van de slachtoffers (60 procent) is jonger dan 10 jaar. Bijna 30 procent is tussen de 10 en 14 jaar. Meisjes zijn vaker het slachtoffer dan jongens. Fracturen van pols, elleboog, onderarm en enkel komen het meest voor. Bij circa 500 slachtoffers is vanwege de ernst van het letsel jaarlijks een ziekenhuisopname nodig. Er zijn geen dodelijke ongevallen gebeurd met tuintrampolines. Volgens de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA) wordt het risico op ongevallen met trampolines nog vaak door ouders onderschat.
Kinderen verwonden zich door foute sprongen, zoals naast de trampoline te springen, met veel tegelijk op de trampoline springen, op elkaar terechtkomen en van de trampoline vallen.
Daarnaast gebeuren ongevallen nog steeds, omdat de trampoline gevaarlijk is opgesteld of slecht is onderhouden. Een harde ondergrond, slijtage, obstakels die staan vlak naast de trampoline, zoals schuurtjes, bomen en planten, zijn hiervan voorbeelden.

Ongevallen met tuintrampolines horen typisch bij mooie dagen in het voorjaar en de zomer. Tuintrampolines zijn sinds het vorig decennium, de jaren negentig, populair bij kinderen op het platteland. Vanaf 1995 sloeg de populariteit over naar kleinere tuinen in stedelijke woongebieden .
Sinds 2005 lijkt elk gezin met kinderen en een tuin in het bezit te zijn van een tuintrampoline.
Dit is ook terug te zien in de grote stijging van het aantal ongevallen met tuintrampolines in die periode. In 2007 werden via het Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL rond de 7.000 behandelingen op een SEH afdeling van een ziekenhuis geregistreerd. Sinds 2008 is het aantal ongevallen afgenomen tot gemiddeld 6.300 per jaar. Omstandigheden die hiertoe hebben bijgedragen, zijn: ouders zijn zich bewuster geworden van de risico’s. Zij houden beter toezicht, trampolines staan veiliger in tuinen opgesteld en veel ouders maken gebruik van veiligheidsnetten rond de trampolines. Het lijkt er niet op dat ongevallen minder gebeuren, omdat tuintrampolines minder populair bij kinderen zijn.
Bron: veiligheid.nl

Eerdere berichten:

Toon alle berichten

 
Volg ons ook op